Recunoastere diploma licenta, Republica Moldova

Discuţii despre : Redobândirea Cetăţeniei Române / Permisul de Sedere / Alte legi şi documente ce privesc basarabenii din România.

Moderatori: avocatMoraru, Mihail

Recunoastere diploma licenta, Republica Moldova

Mesajde Senpolia » Joi Oct 25, 2007 4:21 pm

Salutare! Sunt din Republica Moldova, casatorita cu un cetatean roman, stabilita cu traiul in Romania. Ca sa ma angajez aici in Romania am hoatart sa-mi depun dosarul pentru recunoasterea diplomei de licenta, lucru pe care l-am si facut saptamana trecuta.
Toate bune si frumoase pana in momentul cand doamna de la registratura a inceput sa-mi verifice actele din dosar. Si s-a gasit si actul care nu i-a placut in mod deosebit, cartea de rezidenta pentru membrii de familie.
Dupa spusele ei , cartea de rezidenta nu reprezinta un act care ar dovedi cetatenia mea si nici domiciliul in Romania si ca ar fi bine sa depuna dosarul la CNRED firma angajatoare.
Ma intreb acum cat de importanta mai e pentru un strain cartea de rezidenta? De ce ar trebui sa depuna dosarul pentru mine firma angajatoare, daca legea imi permite sa muncesc fara permis de munca si fara autorizatie?
Daca cineva cunoaste raspunsul la aceste intrebari, i-as fi recunoscatoare daca m-ar ajuta si pe mine.
Va multumesc anticipat.
Senpolia
Membru cu peste 20 mesaje pe acest Forum

Mesajde vahnovan » Dum Oct 28, 2007 2:35 am

NU mai depuneti diploma pentru recunoastere. De ati avea nevoie?
Daca totusi aveti nevoie (traducator, avocat, medic, alte profesii reglementate), nu scapati de CNRED.
Cartea de rezidenta va dreptul sa munciti fara autorizatie, dar fara sa garanteze ca aveti nivelul de studii necesare pentru anumite profesii reglementate.
vahnovan
Site Admin

Mesajde Senpolia » Dum Oct 28, 2007 10:53 am

Merci pentru raspuns:
Specific totusi ca pentru angajare pe profil/specialitate (calificat) se cere diploma de studii.
Diploma de studii (licenta) fiind obtinuta in Republica Moldova nu mai e necesar sa fie recunoscuta din moment ce am cartea de rezidenta ?
Cum sa te angajezi fara diploma recunoscuta din moment ce la orice angajare se cer studii si ele implicit trebuie sa fie recunoscute in Romania ?
Daca am facut masterul in Romania nu mai este necesar sa fie recunoscuta diploma de licenta din Republica Moldova ?
...
Senpolia

Mesajde aurash » Dum Noi 04, 2007 5:14 pm

Cand am fost intr-o situatie similara, mi-am certificat diploma de bacalaureat la Ministerul Invatamantului din Moldova (dura 30 de zile si era gratuit). Actul certificat l-am depus la CNRED si mi s-a eliberat o adeverinta cum ca este recunoscut si in Romania (pe atunci costa 25 RON si a fost eliberat in timp de 2 saptamani). A trebuit sa mearga un reprezentant al firmei pentru a depune actele necesare in acest sens.Succes!
aurash
Membru cu muuulte mesaje pe Forum

nedumerire!!!

Mesajde liliana » Lun Noi 05, 2007 1:00 pm

ma scuz senpolia ca survin in mesajele tale!!!....dar am si eu ceva neinteles si daca cineva citeste si a mai trecut prin ceva asemanator si ar putea sa imi dea un sfat i as fi recunoscatoare....
am dilpoma de facultate si anul asta am luat o si pe aia de licenta(faculatatea stomatologie)

1.am depus acestea la ministerul educatiei,pentru echivalare,o.Chisinau
2.urmeaza sa le depun la ministerul educatiei Bucuresti

apoi ce ar treebui sa fac (...???
liliana
Membru cu peste 15 mesaje pe acest Forum

Re: nedumerire!!!

Mesajde Senpolia » Lun Noi 05, 2007 6:53 pm

Salutare, Liliana!
Pentru profesiile reglementate de>medic, medic farmacist,medic dentist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si arhitect recunoasterea se face automat.
Daca ai facut studii medicale in Republica Moldova si intentionezi sa ramai sa lucrezi aici in Romania, depui dosarul cu actele necesare la Centrul National de Recunoastere si Echivalare, Bucuresti.
Vezi http://www.cnred.edu.ro/
Succese!
Saptamana asta sun la CNRED si iti zic cum mi-am rezolvat problema.
Senpolia

Mesajde avocatMoraru » Joi Noi 15, 2007 11:41 pm

Dna Senpolia,
Sa nu credeti ca daca va adresati unei institutii toti cunosc toate legile. Intradevar MEC, CNRED se confrunta cu strainii care au nevoie de autorizatie de munca, in acest caz intr-adevar firma angajatoare depune cererea....dosarul.
Cazul dvs. este divers, ar trebui sa faceti un memoriu catre directorul CNRED si sa va duceti in audienta................sa fiti bine informata pentru a putea argumenta.
Potrivit art 5 din OUG 56/2007 aveti dreptul sa va angajati, daca aveti carte de rezidenta(sau permis de munca dupa cum este prevazut OUG 94/2002), fara acea autorizatie de munca.
Firmele sau societatea angajatoare depune acte numai cand este necesar obtinerea autorizatiei de munca.
Bine, exista loc de interpretare, legea nu prevede in mod expres acest lucru.
Ei zic ca acel certificat care ti-l elibereaza este doar pentru ati da posibilitatea de a te angaja si nu este un act de echivalarea studiilor.
In momentul in care il soliciti se presupune ca deja ai tratat problema de a fi angajata cu angajatorul si el trebuie sa faca demersurile.
Eu de exemplu cand am venit in Romania am cerut echivalarea studiilor cu diploma de bac............pentru a urma facultate. Ceea ce este diferit de a cere eliberarea acelui certificat de echivalare pentru a fi angajat in munca.
Faceti memoriu, duceti-va in audienta, sustineti-va causa.................pana la urma veti reusi, in cel mai rau caz, trateaza cu viitorul angajator sa-ti depuna el dosarul. Este o simpla formalitate.

Succes!
avocatMoraru

Mesajde avocatMoraru » Joi Noi 15, 2007 11:47 pm

si inca ceva ca sa nu perdeti timpul .....nu este specificat acest lucru...........pentru cetatenii din Rep. Moldova CNRED cere o confirmare de autenticitate a diplomelor prezentate, care se obtine din Chisinau. Daca doriti amanunte va trimit pe parcurs.
avocatMoraru

D-lui Moraru

Mesajde Senpolia » Dum Noi 18, 2007 1:44 pm

Va multumesc mult pentru sfat. Am sunat la CNRED si mi-au zis (cu o saptamana in urma) ca lucrurile merg bine. Urma ca ministrul sa-mi semneze actul si cei de la CNRED sa-mi trimita un mail in care sa-mi explice ce treb sa fac in continuare.
Sunt nemultumita in mare parte de ei. O saptamana mi-au tot zis ca nu-mi gasesc dosarul. Dosarul l-am depus dupa numele sotului nu dupa cel din diploma, de aia nu mi-l gaseau. De o saptamana astept mail-ul si nu mai vine. Cred ca am sa scriu o reclamatie la adresa lor. Se misca ca melcii si nici nu au idee cum sa lucreze cu publicul. La telefon raspund nervosi. E bataie de joc.
Am lucrat la Chisinau la o institutie publica tot cu oameni. Daca timp de doua zile nu faceam fata cererilor venite din parte cetatenilor eram concediata. Aici poti fi purtat pe drumuri luni intregi si nimeni nu i-a nici o masura.
Si inca ceva, daca i-as da in judecata am sanse sa castig procesul?
Senpolia

Mesajde avocatMoraru » Dum Noi 18, 2007 7:33 pm

Salut Senpolia!
Clar ca poti sa-i dai in judecata, daca nu ti-au dat un raspuns timp de 30 zile de la data depunerii cererii, sau daca ti-au dat un raspuns negativ, potrivit art 7 din Legea 554/2004 privind contenciosul adminstrativ+++ invocand comportamentul si atitudinea deviata a functionarului public in conformitate cu art 41 din Legea 188/1999 pv Statutul functionarilor publici.
In cazul in care indeplinesti conditiile si te decizi sa introduci o actiune, te asist gratis.
Isi c-am bat joc de basarabeni, se comporta mai frumos cu toti strainii din Romania...............decat cu noi.
Obiectul actiunii va fi solutionarea cererii tale, sanctionarea acelui functionar sau acelui departament care ti-a adus atingere drepturilor tale( trebuie sa stii numele acelui functionar) si acordarea de daune morale.
Sper sa obtii un raspuns pozitiv!
Am trecut si eu printr-un asemenea cosmar. Pe timpul meu ca sa te apropii de CNRED, trebuie sa-ti faci o programare telefonica..............sunam cate o luna pana cand reuseam sa obtin programarea ...peste 2 luni. Ma prezentam la ei in ziua programata...............si-si aduceau aminte ca pentru basarabeni mai este nevoie de o stampila de la MEC din Chisinau.......poveste trista si lunga.
Succes!
avocatMoraru

slut la prut!!!

Mesajde liliana » Lun Noi 19, 2007 1:33 pm

am auzit su ca astia de pe la minister trag mita de coada...:))
m am cam descurajat dupa ce a spus doamna avocat,,,acum astept sa primesc actele care ies pe 20 noiembrie de la m.edu moldova,,,,si sa ma duc la Bucurestiu....am vazut ca stia au un program de audiete ,functioneaza???
liliana

Program audiente

Mesajde Senpolia » Lun Noi 19, 2007 1:50 pm

Buna Liliana! Programul de audiente e pentru romanii care pleaca sa studieze in strainatate. Dosarul il depui la Registratura (str. Spiru Haret 10) fara programare. Sa ai toate actele (in original si copie legalizata), ca dna de acolo nu iti explica prea multe. Bafta!
Senpolia

copie legalizata:((

Mesajde liliana » Mar Noi 20, 2007 11:06 am

imi trebuie si copii legalizate...adica treb sa merg la notar sa mi le autentifice...???
liliana

Mesajde Senpolia » Vin Noi 23, 2007 12:11 pm

avocatMoraru scrie:si inca ceva ca sa nu perdeti timpul .....nu este specificat acest lucru...........pentru cetatenii din Rep. Moldova CNRED cere o confirmare de autenticitate a diplomelor prezentate, care se obtine din Chisinau. Daca doriti amanunte va trimit pe parcurs.

Stimata dna Moraru,
V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati trimite careva informatii despre actul de autenticitate a diplomelor din RM, act odtinut de la Ministerul Educatiei din Chisinau.
Din cate stiam eu acest act este cerut de CNRED doar in cazul recunoasterii si echivalarii diplomelor de bacalaureat. Asemenea informatie am gasit si pe site-ul CNRED.
Sunt putin derutata. Nu mai stiu ce sa cred. Raspuns de la CNRED nu am primit nici pana acum, desi a trecut deja o luna. Cred ca am sa recurg la cai mult mai legale ca sa-mi rezolv problema.
Va multumesc mult.
Senpolia

adeverinta autenticitate

Mesajde avocatMoraru » Lun Noi 26, 2007 7:14 am

Salut Senpolia,
Aceste informatii le-am gasit pe net. Am avut de intocmit un dosar-permis munca pentru o basarabeanca din Transnistria si am trimis-o sa obtina aceasta adeverinta de autenticitate potrivit celor mentionate mai jos. Si a obtinut-o, deoarece MEC din Romania nu-mi primea dosarul fara cea adeverinta de autenticitate...............la noi in Moldova au numit-o altfel.......legalizarea actelor, confirmare...........dar pana la urma esteaceeasi.
Sper sa-ti foloseasca la ceva...........eu dupa cate stiu aceasta adeverinta este necesara in ambele cazuri atat pentru recunoastere cat si pentru obtinerea autorizatiei de munca( asta pentru basarabeni.............ca pentru celelalte natii este suficienta apostila Haga)

1. MINISTERUL EDUCAŢIEI, TINERETULUI
AL REPUBLICII MOLDOVA

ANUNŢ!

Serviciul Recunoaşterea şi Echivalarea actelor de studii vă informează că începînd cu 19.03.2007, primirea cetăţenilor pentru procedura de autentificare şi echivalarea actelor de studii se va desfăşura
în incinta Şcolii Profesionale nr. 8 adresa Gheorghie Cojbuc 5, tel: 22-33-15.
Şcoala profesională se află vizavi de Catedra (parcul central) lângă Ministerul Tehnologii Informaţionale şi lombard.

Administraţia 12.03.2007

2. DOCUMENTELE PENTRU LEGALIZAREA ACTELOR :

- pentru elevii Şcolii medii, Liceilor:
1. DOSAR PERSONAL cu fotografia elevului
2. CONFIRMARE de la şcoală(liceul) cu ştampila cu stema şi semnătura directorului
3.XEROX LA TOATE DOCUMENTELE DEPUSE
4.La depunerea actelor este nevoie să prezentaţi buletinul de identitate (atât ORIGINALUL cît şi XEROXUL)
5.La prezentare PROCUREI este nevoie să prezentaţi la fel ORIGINALUL şi XEROXUL
6.CERERE la numele Ministrului Educaţiei
7.PLIC DE PLASTIC, care se inchide
-pentru absolvenţii Şcolii medii (9 sau 11 clase),Liceilor (12 clase)-
1. ATESTAT sau DIPLOMA de bacalaureat ÎN ORIGINAL(dacă învaţă la clasa a 10-11-12: atestat de studii gimnaziale şi dosarul personal)
2. CONFIRMARE ( cu SERIA ŞI NR. atestatului sau diplomei)
3. XEROX LA TOATE DOCUMENTELE DEPUSE
4. La depunerea actelor este nevoie să prezentaţi buletinul de identitate (atât ORIGINALUL cît şi XEROXUL)
5. La prezentare PROCUREI este nevoie să prezentaţi la fel ORIGINALUL şi XEROXUL
6. CERERE la numele Ministrului Educaţiei
7. PLIC DE PLASTIC, care se inchide

-pentru absolvenţii Universităţilor şi Colegilor-
Este necesar de a prezenta actele de studii medii
1.DIPLOMA ÎN ORIGINAL
2.CONFIRMARE ( cu SERIA ŞI NR. diplomei) cu ştampila cu stemă şi semnătura persoanei responsabile
8. SUPLIMENT LA DIPLOMĂ (ANEXĂ LA DIPLOMĂ) trebuie să fie cusut, avînd ştampila cu stemă
9. 3.PROGRAMA ANALITICĂ (original şi xerox la primele 2 pagini şi ultima) trebuie să fie cusută, avînd ştampila cu stemă
4.XEROX LA TOATE DOCUMENTELE DEPUSE
5.La depunerea actelor este nevoie să prezentaţi buletinul de identitate (atât ORIGINALUL cît şi XEROXUL)
6.La prezentare PROCUREI este nevoie să prezentaţi la fel ORIGINALUL şi XEROXUL
7. CERERE la numele Ministrului Educaţiei
8. PLIC DE PLASTIC, care se inchide

DOCUMENTELE SUS NUMITE NU TREBUIE SĂ FIE LAMINATE
Administraţia

ДОКУМЕНТЫ ДЛЯ ЛЕГАЛИЗАЦИИ:
- Для учащихся Средних Школ, Лицеев:
до 9 класса:
1. ЛИЧНОЕ ДЕЛО с фотографией ученика
2. ПОДТВЕРЖДЕНИЕ со школы (лицея) c гербовой печатью и подписью директора
3. КСЕРОКС ВСЕХ ДОКУМЕНТОВ
4. При сдаче документов необходимо предоставлять ВНУТРЕННИЙ ПАСПОРТ и его КСЕРОКС
5. При наличии ДОВЕРЕННОСТИ, так же необходим её оригинал и ксерокс
6. ЗАЯВЛЕНИЕ на имя Министра Просвещения
ПЛАСТМАСОВАЯ ПАПКА С КНОПКОЙ
-Для выпускников Средних Школ (9 или 11 классов), Лицеев (12 классов)-
1. АТТЕСТАТ либо ДИПЛОМ бакалавра в ОРИГИНАЛЕ (в случае обучения в 10-11-12 классах: атестат за 9 классов и личное дело за проучившийся год)
ПОДТВЕРЖДЕНИЕ ДИПЛОМА (c наличием СЕРИИ и НОМЕРА аттестата или диплома ) c гербовой печатью и подписью директора
2. КСЕРОКС ВСЕХ ДОКУМЕНТОВ
3. При сдаче документов необходимо предоставлять ВНУТРЕННИЙ ПАСПОРТ и его КСЕРОКС
4. При наличии ДОВЕРЕННОСТИ, так же необходим её оригинал и ксерокс
5. ЗАЯВЛЕНИЕ на имя Министра Просвещения
6. ПЛАСTМАСОВАЯ ПАПКА С КНОПКОЙ
-Для выпускников Университетов и Колледжей-
необходимо и предоставление документов о среднем образовании
1.ДИПЛОМ В ОРИГИНАЛЕ
2.ПОДТВЕРЖДЕНИЕ ДИПЛОМА (c наличием СЕРИИ и НОМЕРА диплома) c гербовой печатью и подписью ответственного лица
3.ПРИЛОЖЕНИЕ К ДИПЛОМУ (АКАДЕМИЧЕСКАЯ СПРАВКА) должно быть прошито и заверено гербовой печатью
4.АНАЛИТИЧЕСКАЯ ПРОГРАММА (оригинал и ксерокс первых 2 и последнего листов ) должна быть прошита и заверена гербовой печатью
5.КСЕРОКС ВСЕХ ДОКУМЕНТОВ
6.При сдаче документов необходимо предоставлять ВНУТРЕННИЙ ПАСПОРТ и его КСЕРОКС
7.При наличии ДОВЕРЕННОСТИ, так же необходим её оригинал и ксерокс
8. ЗАЯВЛЕНИЕ на имя Министра Просвещения
9.ПЛАСМАСОВАЯ ПАПКА С КНОПКОЙ

ВЫШЕУКАЗАННЫЕ ДОКУМЕНТЫ НЕ ДОЛЖНЫ БЫТЬ ЛАМИНИРОВАНЫМИ

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI
TINERETULUI AL
REPUBLICII MOLDOVA
SERVICIUL RECUNOAŞTEREA ŞI ECHIVALAREA ACTELOR DE STUDII
ÎNSCRIEREA SE EFECTUEAZĂ PÎNĂ LA 25 PERSOANE

PAUZA DE MASĂ - DE LA 12.00-13.00

DURATA DE PERFECTARE A ACTELOR–30 ZILE LUCRĂTOARE

LUNI – primirea cetăţenilor din raioanele de Est din Republica Moldova (Transnistria) şi cetăţenilor Republicii Moldova
depunerea actelor de studii de la 10.00 pînă la 12.00

MARŢI - primirea cetăţenilor Republicii Moldova
eliberarea de la 14.00 pînă la 15.00

JOI - primirea cetăţenilor Republicii Moldova
eliberarea de la 14.00 pînă la 15.00

Administraţia
avocatMoraru

Următorul

Înapoi la Legislativ