CARTE DE REZIDENTA - sot cetatean roman
Moderatori: avocatMoraru, Mihail
CARTE DE REZIDENTA - sot cetatean roman
Prieteni, aici am incercat sa sumez raspunsurile la intrebarile pe care initial le-am avut si care au fost cu amabilitate date de catre colegii cu stiinta de pe forum:
INSTITUTIA PUBLICA ABILITATA:
Autoritatea pentru Straini
(in Bucuresti: str. Nicolaie Iorga, nr 27, corp A si C, tel: 021-212.56.78; 021-212.56.75; 021-212.87.34)
(pentru celelalte judete: va informati pe http://www.util21.ro/institutii/autorit ... omania.htm)
ACTE NECESARE:
1. Copie paşaport.
2. Copie certificat căsătorie ROMANESC.
3. Copie buletin ROMANESC sot/soţie.
4. Dovada asigurării sănătate.
5. Adeverinţă medicala ca nu sufera de boli care sa puna in pericol sanatatea publica. (eliberata de medicul de familie).
6. Declaratie din partea cetateanului roman ca se obliga sa ii asigure celuilalt locuinta (se da in fata ofiterului de la straini).
7. Declaratie din partea sotului ne-roman ca este unica casatorie incheiata (se da in fata ofiterului de la straini).
8. Taxa 1 RON
9. TAXA 7 RON
10. 2 fotografii dimensiune 3/4
11. Dosar cu sina.
12. Daca aveti copii - copie certificat de nastere ROMANESC pentru copii.
NU SE CERE:
1. Nu se cere dovada mijloace de intretinere.
2. Nu se cere dovada domiciliu, e suficienta declaratia sotului.
3. Nu se cere viza de tip D, e buna oricare.
TERMEN DE ELIBERARE:
o luna de la data depunerii cererii
PASAPORT MOLDOVENESC:
Ramane la Dumneavoastra. Respectiv, puteti intre timp sa parasiti teritoriul Romaniei
Intrebari ramase (pentru care solicit asistenta):
1. Se mai solicita la moment confirmare privind sursele de existenta? NU
2. Se cer dovezi asigurare medicala pentru cetatenii abia intrati pe teritoriul Romaniei si care nu au stat anterior in Romania?
3. Este vreun formular pentru certificatul medical sau pozitii distincte necesare (e.g. SIDA?) - NU. E ok orice eliberata de medicul de familie
Merci tuturor.
NOTE. Am adaugat ultimele informatii si l-am pus sus acest post. Il vom modifica pe parcursul ce vom afla mai multe. Initiativa frumoasa din partea lui Cantacuzino.
INSTITUTIA PUBLICA ABILITATA:
Autoritatea pentru Straini
(in Bucuresti: str. Nicolaie Iorga, nr 27, corp A si C, tel: 021-212.56.78; 021-212.56.75; 021-212.87.34)
(pentru celelalte judete: va informati pe http://www.util21.ro/institutii/autorit ... omania.htm)
ACTE NECESARE:
1. Copie paşaport.
2. Copie certificat căsătorie ROMANESC.
3. Copie buletin ROMANESC sot/soţie.
4. Dovada asigurării sănătate.
5. Adeverinţă medicala ca nu sufera de boli care sa puna in pericol sanatatea publica. (eliberata de medicul de familie).
6. Declaratie din partea cetateanului roman ca se obliga sa ii asigure celuilalt locuinta (se da in fata ofiterului de la straini).
7. Declaratie din partea sotului ne-roman ca este unica casatorie incheiata (se da in fata ofiterului de la straini).
8. Taxa 1 RON
9. TAXA 7 RON
10. 2 fotografii dimensiune 3/4
11. Dosar cu sina.
12. Daca aveti copii - copie certificat de nastere ROMANESC pentru copii.
NU SE CERE:
1. Nu se cere dovada mijloace de intretinere.
2. Nu se cere dovada domiciliu, e suficienta declaratia sotului.
3. Nu se cere viza de tip D, e buna oricare.
TERMEN DE ELIBERARE:
o luna de la data depunerii cererii
PASAPORT MOLDOVENESC:
Ramane la Dumneavoastra. Respectiv, puteti intre timp sa parasiti teritoriul Romaniei
Intrebari ramase (pentru care solicit asistenta):
1. Se mai solicita la moment confirmare privind sursele de existenta? NU
2. Se cer dovezi asigurare medicala pentru cetatenii abia intrati pe teritoriul Romaniei si care nu au stat anterior in Romania?
3. Este vreun formular pentru certificatul medical sau pozitii distincte necesare (e.g. SIDA?) - NU. E ok orice eliberata de medicul de familie
Merci tuturor.
NOTE. Am adaugat ultimele informatii si l-am pus sus acest post. Il vom modifica pe parcursul ce vom afla mai multe. Initiativa frumoasa din partea lui Cantacuzino.
- Cantacuzino
- Membru cu peste 15 mesaje pe acest Forum
Re: Obtinere Carte de Rezidenta - sot/sotie cetatean roman
Dosarele care le-am depus(vorbim numai despre reintregire-casatorie cu cetaten roman)
1. nu mi-au cerut dovezi de intretinere ale sotiei/sot
2. exista 2 tipuri de asigurari sociale de sanatate:obligatorie pt cetatenii roman si strainii rezidenti in Ro si facultativa pt strainii de abia intrati, dar care doresc sa-si obtina formele legale de resedinta aceea se plateste numai pt 2 ani in urma.Mai exista varianta ca sotul cetatean roman sa o treaca pe sotie pe contractul sau ca coasigurat, si nu se mai plateste nimic.
3. adeverinta medicala simpla de la medicul de familie,care intr-adevar ar trebui inainte de a o elibera sa-ti ceara cel putin Micro(radiografie pulmonara) si testul Wasserman(sange)Ramane la latitudinea lui sa stabileasca.
1. nu mi-au cerut dovezi de intretinere ale sotiei/sot
2. exista 2 tipuri de asigurari sociale de sanatate:obligatorie pt cetatenii roman si strainii rezidenti in Ro si facultativa pt strainii de abia intrati, dar care doresc sa-si obtina formele legale de resedinta aceea se plateste numai pt 2 ani in urma.Mai exista varianta ca sotul cetatean roman sa o treaca pe sotie pe contractul sau ca coasigurat, si nu se mai plateste nimic.
3. adeverinta medicala simpla de la medicul de familie,care intr-adevar ar trebui inainte de a o elibera sa-ti ceara cel putin Micro(radiografie pulmonara) si testul Wasserman(sange)Ramane la latitudinea lui sa stabileasca.
- avocatMoraru
- Membru cu muuulte mesaje pe Forum
Merci,
Dar:
1. "se plateste numai pt 2 ani in urma". Nu prea inteleg. Doar asigurarea o platesti pentru perioada in care te asiguri, nu? Adica cum de platitit asigurarea pentru 2007 si 2006 daca nu ai fost in Ro in acea perioada?
2. Ar putea valabile una din variantele:
(a) Asigurarea faclultativa de sanatate la o companie de asigurari din Chisinau pentru perioada sederii temporare (6 luni - viza tip D)?
(b) Asigurare medicala facultativa la o companie internationala din UE?
Merci mult, Dna Avocat...
Dar:
1. "se plateste numai pt 2 ani in urma". Nu prea inteleg. Doar asigurarea o platesti pentru perioada in care te asiguri, nu? Adica cum de platitit asigurarea pentru 2007 si 2006 daca nu ai fost in Ro in acea perioada?
2. Ar putea valabile una din variantele:
(a) Asigurarea faclultativa de sanatate la o companie de asigurari din Chisinau pentru perioada sederii temporare (6 luni - viza tip D)?
(b) Asigurare medicala facultativa la o companie internationala din UE?
Merci mult, Dna Avocat...
- Cantacuzino
Un aspect interesant ati sesizat Dvs.
Anul trecut in OUG 194/2002 au gresit la modificarea ordonantei............nu-mi aduc aminte, si nici nu am timp sa caut acuma art....in lista actelor necesare pt diverse tipuri de permis sedere.....au trecut asigurare medicala..........si intr-adevar am speculat acea neatentie a Guvernului.
Astfel cei de la fostul APS inghiteau in gol si primeau dosarele cu acele asigurari de sanatate care le faceam la orice agentie de asigurare de pe teritoriul Romaniei.
In 2007 au modificat-o.....asigurare sociala de sanatate....presupune sa te inscrii la o institutie de stat de sanatate....in cazul nostru CNAS.
De ce pt 2 ani daca v-ati imbolnavi, costurile asistentei medicale vor fi mult mai mari.
Asi putea face o intrega pledoarie, dar in practica asa cer.
Anul trecut in OUG 194/2002 au gresit la modificarea ordonantei............nu-mi aduc aminte, si nici nu am timp sa caut acuma art....in lista actelor necesare pt diverse tipuri de permis sedere.....au trecut asigurare medicala..........si intr-adevar am speculat acea neatentie a Guvernului.
Astfel cei de la fostul APS inghiteau in gol si primeau dosarele cu acele asigurari de sanatate care le faceam la orice agentie de asigurare de pe teritoriul Romaniei.
In 2007 au modificat-o.....asigurare sociala de sanatate....presupune sa te inscrii la o institutie de stat de sanatate....in cazul nostru CNAS.
De ce pt 2 ani daca v-ati imbolnavi, costurile asistentei medicale vor fi mult mai mari.
Asi putea face o intrega pledoarie, dar in practica asa cer.
- avocatMoraru
Merci, doamna...
Dar chiar nu imi este clar...
Primo: Orice asigurare in intreaga lume se plateste pentru perioada pentru care te asiguri, dar nu pentru perioade anterioare momentului asigurarii.
Secundo: conform Legii, "asigurarea de stat este obligatorie pentru cetateni romani si ... cetateni straini care au solicitat si obtinut dreptul de sedere...". Prin urmare, abia dupa ce obtii dreptul de sedere - devii asigurat - si esti obligat sa iti faci asigurarea...
Terto: Paremi-se ca Legea prevede si caracterul facultativ pentru cetatenii straini rezidenti (cu riscul de a suporta de unul singur orice asistenta medicala, cu exceptia celei urgente)...
Eu am sa incerc sa le arat ca am inca contract de munca cu o organizatie internationala (inclusiv asigurarea medicala prin sistemul ONU) si ca fianlizez contractul in tara terta (de origine). Dar, vreau sa imi fac rezidenta pentru ca dupa cele cateva luni cat au mai ramas pana la finlalizarea contractului cu organizatia internationala in tara terta sa imi schimb domiciliul cu actele in regula in RO? Atunci si imi voi face asigurarea obligatorie de stat... Nu este logic? Credeti ca vor accepta?
Dar chiar nu imi este clar...
Primo: Orice asigurare in intreaga lume se plateste pentru perioada pentru care te asiguri, dar nu pentru perioade anterioare momentului asigurarii.
Secundo: conform Legii, "asigurarea de stat este obligatorie pentru cetateni romani si ... cetateni straini care au solicitat si obtinut dreptul de sedere...". Prin urmare, abia dupa ce obtii dreptul de sedere - devii asigurat - si esti obligat sa iti faci asigurarea...
Terto: Paremi-se ca Legea prevede si caracterul facultativ pentru cetatenii straini rezidenti (cu riscul de a suporta de unul singur orice asistenta medicala, cu exceptia celei urgente)...
Eu am sa incerc sa le arat ca am inca contract de munca cu o organizatie internationala (inclusiv asigurarea medicala prin sistemul ONU) si ca fianlizez contractul in tara terta (de origine). Dar, vreau sa imi fac rezidenta pentru ca dupa cele cateva luni cat au mai ramas pana la finlalizarea contractului cu organizatia internationala in tara terta sa imi schimb domiciliul cu actele in regula in RO? Atunci si imi voi face asigurarea obligatorie de stat... Nu este logic? Credeti ca vor accepta?
- Cantacuzino
Stimata Dna Avocat,
Am telefonat astazi la CNAS si mi s-a spus ca:
1. Voi veni cu o declaratia (avizata de Notar) ca in ultimii 5 ani nu am locuit in Romania.
2. Cu aceasta - platsesc contributiile pentru 5 luni in urma (apx. 1 mln lei vechi).
ESTE ADEVARAT? Pls, advise...
Am telefonat astazi la CNAS si mi s-a spus ca:
1. Voi veni cu o declaratia (avizata de Notar) ca in ultimii 5 ani nu am locuit in Romania.
2. Cu aceasta - platsesc contributiile pentru 5 luni in urma (apx. 1 mln lei vechi).
ESTE ADEVARAT? Pls, advise...
- Cantacuzino
Dnul Cantacuzino stiti totul este in continua miscare!
In luna iulie 20007 - am acordat asistenta pt intocmire dosar carte rezidenta.
Cetateanul staini a platit la CNAS al Min Transporturilor pt 2 ani si intr-adevar i-au luat cam pana intr-un 25 Ron lunar(asigurarea facultativa).
Cei de la CNAS din str. Ilfov luau pt 5 ani cate 25 ron.
Ii bine ca au schimbat perioada!!!!!!!!!
Si eu ader la opinia Dvs. asigurarea se plateste pt viitor, nu retroactiv. Sper ca peste putin timp sa anuleze si acest termen de 5 luni retroactiv.
Numai dupa ce voi verifica cele spuse de Dvs, voi confirma(am incredere in dvs., insa o verificare dubla nu strica)
O seara buna!
In luna iulie 20007 - am acordat asistenta pt intocmire dosar carte rezidenta.
Cetateanul staini a platit la CNAS al Min Transporturilor pt 2 ani si intr-adevar i-au luat cam pana intr-un 25 Ron lunar(asigurarea facultativa).
Cei de la CNAS din str. Ilfov luau pt 5 ani cate 25 ron.
Ii bine ca au schimbat perioada!!!!!!!!!
Si eu ader la opinia Dvs. asigurarea se plateste pt viitor, nu retroactiv. Sper ca peste putin timp sa anuleze si acest termen de 5 luni retroactiv.
Numai dupa ce voi verifica cele spuse de Dvs, voi confirma(am incredere in dvs., insa o verificare dubla nu strica)
O seara buna!
- avocatMoraru
Acum cateva zile am depus si eu dosarul pentru carte de rezidenta ca membru de familie al unui cetatean roman, in cazul meu casatorie. Cu nelamurita asigurare, mie mi-au cerut de la CAS sau de la o casa de asigurari privata oarecare pentru o perioada de trei luni. Eu am optat pentru privati, era mai simplu. Deci se poate si asa. Ar trebui sa fie valabil pentru toate judetele, dar cine stie...Daca ati locuit si mai inainte in Romania, dar nu ati avut asigurare, cei de la stat s-ar putea sa va ceara sa achitati si acea perioada, dar detalii nu stiu. Cam atat stiu.
-

Marionella - Membru cu peste 90 mesaje pe acest Forum
Obtinere Carte de Rezidenta - sot/sotie cetatean roman
Buna!
Si msi mult D-nei Avocat Moraru care ne ajuta enorm in cautarile si ratacirile noastre prin jungla legislatziei romaneshti
!
Vreau sa rog pe cei care au depus deja pt cartea de rezidenta, care este costul asigurarii de sanatate, si daca se mai cere prezentarea contractului de chirie in lista documentelor pt Cartea de Rezidenta?!
Imi putetzi raspunde in private!!!
MSI MULT!
ION
Si msi mult D-nei Avocat Moraru care ne ajuta enorm in cautarile si ratacirile noastre prin jungla legislatziei romaneshti
Vreau sa rog pe cei care au depus deja pt cartea de rezidenta, care este costul asigurarii de sanatate, si daca se mai cere prezentarea contractului de chirie in lista documentelor pt Cartea de Rezidenta?!
Imi putetzi raspunde in private!!!
MSI MULT!
ION
- zevsy07
Am si eu o nelamurire...
credeam ca cartea de rezidenta ti o faci la sectia politie in sectorul in care intentionezi sa te domiciliezi??nu e asa????
unica cale e spre N.Iorga??? astept raspuns,mercic
unica cale e spre N.Iorga??? astept raspuns,mercic
- umkaA
imi raspunde si mie cineva?
ce fac si unde aplic pt cartea de rezidenta??
help me pls
ce fac si unde aplic pt cartea de rezidenta??
help me pls
- umkaA
Cantacuzino scrie: (in Bucuresti: str. Nicolaie Iorga, nr 27, corp A si C, tel: 021-212.56.78; 021-212.56.75; 021-212.87.34)
-

vahnovan - Site Admin
As avea o intrebare legata de asigurarea de sanatate - de la CAS mi-au cerut sa le aduk o adeverinta precum ca sunt in evidenta unui medic de familie , ca sa ma inscriu la un medic de familie trebuie sa fiu asigurata..... Cum fac? Imi poate elibera medicul adeverinta si dupa ce-mi fac asigurarea sa ma inscrie propriu-zis?
- milena82
- Membru cu peste 20 mesaje pe acest Forum
In practica asa se in intampla.
.....in genere medicii de familie stiu acest element, si te incriu pe lista lor, iti dau adeverinta. Cand iti faci contractul de asigurare le duci o fotocopie de pe chitanta+ contract.
.....in genere medicii de familie stiu acest element, si te incriu pe lista lor, iti dau adeverinta. Cand iti faci contractul de asigurare le duci o fotocopie de pe chitanta+ contract.
- avocatMoraru
Salut la toti!Va rog,daca stie si poate cineva sa ma ajute!Sunt casatorita cu cetatean roman si detin cartea de rezidenta p-u membrii de familie.Cartea de rezidenta am obtinut-o pe baza vizei de tip C.Vreau sa ma duc in Moldova dar nu stiu daca atunci cand o sa ma intorc in Romania o sa am nevoie de viza tip D sau nu mai am nevoie de viza in general?Va multumesc si succes la toti!
- alba